Copyright 2024 - Udruženje "Odgovorno življenje". Izrada sajta: Učasoft.

Projekti

logotipUviđajući značaj i tendencije savremenog društva, Udruženje se već dugi niz godina, prevashodno angažovanjem svojih članova, aktivno bavi temom finansijske edukacije stanovništva.

U vremenu finansijske krize posebno je značajno da stanovništvo poseduje što viši nivo finansijske pismenosti. Interes države i pojedinaca za finansijskim obrazovanjem podstaknut je nizom trendova. Od pojedinaca se očekuje da poseduju veštine i kompetencije, preduzetničke sposobnosti, spremnost za preuzimanje i savladavanje rizika. Kroz usvajanje osnova finansijske pismenosti pojedinci stiču samopouzdanje i sposobnost da preuzmu odgovornost za sopstvenu finansijsku sigurnost. Donošenje odgovornih i odgovarajućih odluka vezanih za lične finansije obezbeđuje pojedincima lično i porodično blagostanje, što posredno dovodi do smanjenja opšteg siromaštva.

Inkluzivna kultura škole kao podrška ličnom i socijalnom razvoju učenika je akcija sprovedena u jednoj osnovnoj školi sa ciljem da se utvrdi  nivo postojeće inkluzivne klime u školi i definišu mere za njeno poboljšanje, odnosno poveća broj aktivno uključenih nastavnika, roditelja i učenika u prepoznavanju problema u školi sa kojima se suočavaju deca kojoj je potrebna dodatna podrška, prepoznaju i koriste resursi škole i roditelja, kao i da se, na osnovu rezultata istraživanja, donosiocima odluka u lokalnoj sredini predloži vid podrške za razvoj inkluzivnosti škole.

Udruženje se bavi i podrškom realizacije istraživanja i obuka u oblasti  obrazovanja i vaspitanja.

 

Udruženje „Odgovorno življenje” je partner u realizaciji pilot-projekta: „Uključivanje finansijskog opismenjavanja u sistem obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije” (FinPis).

Priručnici nastali u okviru projekta su javnosti predstavljeni u Vladi RS 4. juna 2018. godine. Više na OVOM linku.

Ovde možete preuzeti priručnike za čiju izradu je angažovano UOŽ:

Značaj finansijskog obrazovanja i vaspitanja i modeli za njegovo uključivanje u programe nastave i učenja za osnovnu školu. Preuzmite>>

FinPis priručnik za učitelje Preuzmite>>

FinPis priručnik za predmetne nastavnike Preuzmite>>

FinPis Zbirka primera dobre prakse za razrednu nastavu Preuzmite>>

FinPis Zbirka primera dobre prakse za predmetnu nastavu Preuzmite>>

FinPis Radna sveska za učenike I-IV razreda osnovne škole Preuzmite>>

FinPis Radna sveska za učenike V-VIII razreda osnovne škole Preuzmite>>

Zbirka primera dobre prakse za razrednu nastavu u oblasti finansijske pismenosti Preuzmite>>

Zbirka primera dobre prakse za predmetnu nastavu u oblasti finansijske pismenosti Preuzmite>>

 

f t g m

Aktivni korisnici

Ko je na mreži: 3 gostiju i nema prijavljenih članova